czwartek, 2 lutego 2017

Jedz, pij, ale z głową...#20

Pizza bez piekarnika!
Można? Można!
Czasem nie zdaję sobie sprawy, że można smaczne rzeczy wykonać w prosty sposób, a wystarczy poszukać zamienników :)
Po pierwsze: trzeba zrobić podpłomyk. Jak? Jak dla mnie na oko, ale wiem, że niektórzy potrzebują liczb :)
Po drugie: ulubiony sos. W moim przypadku - pomidorowy :)

Składniki:
Podpłomyk (2 porcje):
*250 gram mąki pszennej
*150 ml wody

Składniki:
Sos pomidorowy:
*3 ząbki czosnku
*1 mała cebulka
* puszka pomidorów krojonych
* przyprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek
* sól i cukier do smaku

Jak wygląda zrobienie dwóch podpłomyków?
Podpłomyk to prosta sprawa. Trzeba zmieszać te dwa składniki, z których ma powstać gładka masa, wyglądająca, jak ciasto na pizzę. Ciasto musi być zwięzłe, tak aby można było je rozwałkować. Gdy wyczujecie, że ciasto się nie rozpada, ani nie klei możecie podzielić je na dwie części, bo przecież chcemy zrobić dwa podpłomyki.
Gdy podzielicie ciasto na dwie części, to każdą z nich trzeba rozwałkować i uformować w dwa CIENKIE placuszki.

Jak wygląda zrobienie sosu?
Jak przygotować sos? Czosnek drobno pokroić, tak samo cebulę. Wrzucić do garnka <zdecydowanie wolę garnek niż patelnię> i lekko zeszklić, następnie trzeba wsypać łyżeczkę słodkiej papryki i szybko mieszać. Po chwili poczujecie piękny zapach :) Następnie wlewacie całą puszkę krojonych pomidorów. Wszystko ze sobą wymieszajcie i najlepiej abyście zmniejszyli ogień.
Gdy sos zacznie gęstnieć dodajcie przyprawy: bazylię, oregano i tymianek.
Gdy sos już będzie naprawdę gęsty zdejmijcie go z patelni i zblendujcie.

Jak wygląda zrobienie pizzy?
Podpłomyk kładziecie na rozgrzanej SUCHEJ patelni. Gdy spód się zrumieni to przekładacie podpłomyk na drugą stronę i wierzchnią stronę smarujecie sosem, a następnie układacie ulubione składniki. Ja na razie wybrałam standardową wersję: szynka i ser mozarella.
Używacie przykrywki i czekacie, aż zrumieni się spód pizzy.
Ta dam!
To samo robicie z drugą pizzą, trzecią, czwartą i dziesiątą! <3
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zainspiruj mnie... :)